../s3_ae.gif Lijn Maginot - Kraag van Raus en Daling van Heilige Véran
De foto's: Daniel Elena, Jean-Jacques Molens, enz Documenten SHAT, Cima, enz ©2011 Autoédition Cima.
Algemeen

Algemeen

De kraag van Raus: voor post van SFAM (7° 24' 46''E ; 44° 01' 26''N)

De voorkant post bestaat uit een schuilplaats aan 5 blokken, die tussen hen door ondergrondse lokalen worden verbonden en, zoals voor erg voor post, worden bepaalde plaats van wapens van de schuilplaats, bovengronds of onder beton geïsoleerd. Hier hebben wij: een blok dat voor FM wordt gebetonneerd, een plaats voor vijzel en een schuilplaats in „plaatijzers metro“ die buiten het alarm wordt gebruikt.

De daling van Heilige Véran: vestingwerk CORF van infanterie (7° 25' 23''E ; 44° 00' 59''N)

Dit vestingwerk was in bouw in 1940 en werd nooit beëindigd. Beëindigd, zou zij 3 blokken bevat hebben: B1 van toegang, gewapende B2 (andere toegang) van twee FM en een JM onder beton, B3 van opmerking met een GFM.
Enkel B2 wordt gebouwd.
Deze twee vestingwerken CORF werden door MOM (Militaire Arbeidskrachten) en niet door een burgerlijke onderneming, na aanbesteding verwezenlijkt.

Toerisme

Het pad van hoge tocht GR52 is ideaal voor het bezoek van de plaatsen. Men parkeert zijn voertuig op het park van Aution (door van Nice of Kin te komen) vervolgens men volgt GR52 op 3 kilometers, in een onvergetelijk landschap.
Wantrouwt u en neemt uw voorzorgen. Wij hebben zelden zeer lang de mooie blauwe hemel van de foto's gehad die in dit document worden gepresenteerd en, in dit gebied, kan de tijd voorbijgaan aan het onweer, zonder te voorkomen, in enkele tientallen minuten.
Geschiedenis. 1940

Aangebroken van geschiedenis (1940)

col_de_raus.gif
14 juni 1940
S.E.S (Afdeling Pioniers Skiërs) van 75e BAF (Vestingsalpenbataljon) wordt door de sergeant TSCHANN besteld. Zij hangt van voor post van de Kraag van Raus af. Zijn taak is beide kilometers te controleren gelegen tussen de voorkant opstelt en de grens: Hogere Capelet (hoogte 2637m) en Top van de Duivel (hoogte 2685m).
Op 14 juni, door te proberen om aan het waarnemingscentrum van „hogere Capelet te klimmen“, is zij aan deel door een Italiaanse mitrailleur genomen die op de berg wordt geïnstalleerd, Macruera. De balans: 1 dood (Alpen RIGOT) en een overledene (Alpen LAGIER).
20 juni
De Italiaanse zware artillerie heeft zich op de kammen grens, aan weerskanten van de Top van de Duivel geïnstalleerdt. Met kanons en vijzels voert zij „een voorbereidingsschieten“ op beide vestingwerken (Kraag van Raus en Daling van Heilig Véran) uit om een aanval per infanterie te lanceren. De vernielingen, onder meer van de schuilplaatsen „metro“, zijn momenteel nog zeer zichtbaar maar geen enkel slachtoffer is te betreuren.
Dan blokkeert de Franse artillerie van berg, door zijn goed bijgestuurd „“ tegen- voorbereidingsschieten van, de Italiaanse poging.
22-23-24 juni
De Italianen geven zich, tegenover de Kraag van Raus, maar nog enigszins van zonder maatregel blijk over aan te dringen; hun hoofdinspanning over het Oosten van de ZeeAlpen.
Kraag van Raus

Kraag van Raus

Panoramisch gezichten

Panoramisch gezichten

raus_ellena_3.jpg
raus_ellena_1.jpg Van rechts naar links observeert men achtereenvolgens: het blok 1, het blok 3, het blok 2, het blok 4 (waarnemingscentrum aan raz van de bodem), het geïsoleerdeb gebetonneerde blok (achter het blok 4) en tenslotte het blok 5 (op hetzelfde niveau dan het blok 1).
raus_ellena_2.jpg Foto nemen in de richting van de grens (aan het Noorden). Men merkt, op de linkerkant, een mogelijkheid van teruggang onder dekking op, in geval van noodzaak.
De blokken

De blokken van het ondergrondse vestingwerk

raus_jjm_b1.jpg Blok 1 (Noordelijke toegang). Een Zuidoost toegang aan het blok 2.
raus_jjm_b1_2.jpg
raus_jjm_b3.jpg Blok 3.
raus_jjm_b2.jpg Van links naar rechts: blok 5 (beneden aan de linkerkant van de foto), blok 4 (aan raz van de bodem achter B2), blok 2.
raus_jjm_b5.jpg Van links naar rechts: blok 5 (beneden aan de linkerkant van de foto), blok 4 (aan raz van de bodem), geïsoleerd blok (achter B4), blok 2.
raus_jjm_b5_2.jpg Binnenste van B5.
raus_jjm_b4.jpg Opmerkingsklok van B4.
Buitenkanten

Buitenlandse plaatsen

raus_jjm_seul.jpg Geïsoleerdi blok, voor FM.
raus_jjm_mortier.jpg Plaats voor vijzel.
raus_jjm_metro.jpg Drie schuilplaatsen in „plaatijzer metro“ die als kazernering in vredestijden en buiten het alarm worden gebruikt. Zij werden door de kanonvuren Italiaans mishandeld.
Heilige Véran

Daling van Heilige Véran

Milieu

Milieu

saint_veran.jpg Algemeen overzicht. Men kan zien: het blok 2 (in het centrum), de kazernering van de vredestijd in plaatijzer metro (aan de linkerkant), Philippe Cuny (aan de uiterste linkerkant) en, alles aan ver, de Kraag van Raus.
Herinneren eraan dat dit vestingwerk onvoltooid is. Slechts één van zijn drie blokken werd gebouwd, de werkzaamheden die in juni 1940 aan de oorlogsverklaring van Italië zijn vastgesteld.
Details

Details van het blok

saint_veran_jjm_entree.jpg Toegang en marktsegment voor FM.
saint_veran_ellena_b2.jpg Marktsegment voor FM.
saint_veran_ellena_b2_jm.jpg Marktsegment voor JM.
saint_veran_ellena_caserne.jpg Kazernering van de vredestijd en buiten alarm, vernietigd door de Italiaanse artillerie.
enz.

Enz.

.
Ruimte ontspanning
Klein spel en aankondigingen

Ruimte ontspanning

Klein spel

De klik: het spel laden

Aankondigingen