../s3_ae.gif 1940. Ventilatie van de vestingwerken CORF
Blokken van gevecht aan kazemat.
Document dat door E. en R. Cima vanaf verschillende technische documenten wordt verwezenlijkt. Autoédition Cima ©1999-2011
Inleiding

Inleiding - Waarschuwing

Specificiteit van een blok van gevecht

Als de algemene behoeften van ventilatie zelfde, voor de kazernering en de blokken van gevecht zijn (de verontreinigde lucht en macht ontruimen normaal ademen), parameter die haalt het af echter bij de nabijheid van de wapens invoert: tijdens hun schieten produceren zij een grote hoeveelheid gifgassen, in het bijzonder geconcentreerd in hun kanon en lege etuien van de verbruikte munities. De lucht van de post van TIR wordt zeer snel délétère.

In het vestingwerk CORF bestaat er twee soorten blokken van gevecht: die met torentje en die zonder torentje (kazemat), en de ventilatie wordt niet op dezelfde wijze in deze twee soorten blokken behandeld.

In dit document zullen wij, uitsluitend, ons voor de ventilatie van een blok aan kazemat interesseren.

Isolatie

Isolatie van het blok

ge25-001.png Schema (schets) van de ventilatie van een blok aan actieve kazemat (van gevecht).

De eerste te nemen voorzorg bestaat daarin om het blok te isoleren, door een geïsoleerd sas, en om het te voeden door zuivere lucht geput uit de kazernering. Deze lucht, onder geringe druk en in voldoende hoeveelheid, verjaagt de gifgassen buiten het vestingwerk. Wanneer het sas open (meestal) blijft, wordt dit hulpmiddel niet gebruikt. Het is het geval buiten de periodes van alarm. Wat die…

Hulp voor de verdeling van de kazernering

… Op 4 september 1939, net na de oorlogsverklaring van Frankrijk in Duitsland, heeft Hackenberg zijn bemanning (het personeelsbestand aangevuld: 33 officiers, 131 onderofficieren, 846 manschappen en onderofficiers; de commandant: Commandant Ebrard) en begint onder de normale omstandigheden te werken voorzien door de Bouwkunde. Leggen zich dan verschillende problemen waarvan die van de regelmatige vernieuwing van de lucht in de kazernering. Tijdens de vergadering van „commissie van werk“, het Bestellend dicteert Ebrard dan de volgende orde:

hacken_doc.jpg
Punt XII. Binnenlandse dienst… De hoofden van blokken zullen allemaal tegelijkertijd van 6:00 aan 8:00, gesloten sassen, alle open openingen van blokken en in „normale“ regeling ventileren om de lucht van de galerijen terug te gaan.

Zoals men het vaststelt, kan het hulpmiddel van ventilatie van de blokken gebruikt worden om de hele lucht van de kazernering snel te vernieuwen.

mouv_046_b2_sas.jpg Bambesch (SF Faulquemont). Sas dat het blok 2 isoleert.
ge25_sa_isolation2.jpg Heilige Agnès (SFAM). Kant het actieve blok (van gevecht), achter het sas dat het blok 2 isoleert, stuwt een machtige ventilator de zuivere lucht van de kazernering voort.
sa_b2_sas.jpg Heilige Agnès (SFAM). Genomen van zuivere lucht (loodlijn) voor het sas, kant de kazernering.
Luchtdrukregeling

Luchtdrukregeling van het blok van gevecht

ge25-001a.png Schema (schets) van de ventilatie van een blok aan actieve kazemat.

Ten koste van surcoût van bouw, kan men, zowel, het binnendringen van de eventuele strijdgassen vermijden, zich tegen een aanval per vlammenwerper als granaten beschermen, en de voortstuwingsgifgassen van de getrokken munities uitschakelen. Het voldoet om de marktsegmenten geïsoleerd te maken!

Deze totale afzondering van het blok maakt, immers, het mogelijk om het onder druk te houden enigszins, met het traject van ventilatie. Zelfs wanneer de openingen niet volkomen hermetisch de binnenlandse lucht verzetten dan tegen elke ongepaste toegang en, bovendien aan elke opening van cilinderkoppen zijn zich, slokt de lucht zich van het blok in het licht van het kanon op en verjaagt de giftige residuen van de getrokken munitie.

Voorziene surpression is van „3mm van water“ in de blokken van infanterie en „7mm van water“ in de blokken van artillerie. Manometers maken het mogelijk om dit surpression te controleren en panelen wijzen op het (zie hieronder in een kazemat voor JM).

surpression_bc.png Opgelet. Koppeling van mitrailleurs. Wanneer binnenlandse surpression van het lokaal onder 1mm van water naar beneden gaat: de veiligheidsmaatregelen tegen de gifgassen treffen die door de stukken worden losgemaakt (koolmonoxyde).
ge25_fermont.jpg Museum van Fermont (SF Crusnes). Aan het einde van dit trumelage (2 mitrailleurs en een kanon van 25mm) men kan erg de knieschijf zien die de richten van het geïsoleerde wapen toelaat, door zijn marktsegment te behouden.
Zaal van neutralisatie

Zaal van neutralisatie

ge25-001b.png Schema (schets) van de ventilatie van een blok van gevecht.

Surcoût van bouw, om het blok van gevecht onder druk te houden, wordt niet beperkt tot de prijs van de geïsoleerde marktsegmenten. Immers wanneer de wapens, vooral trekken wanneer het om materiaal van artillerie gaat, de behoeften in zuivere lucht zijn zo belangrijk dat die van de kazernering er niet voldoende zou zijn. Bovendien in de kazernering, is het pompen het zetten in depressie en zijn verontreiniging door strijdgassen bevorderen. Inzake ventilatie is het dus van belang dat het blok autonoom is en zijn eigen zaal van ventilatie bezit. En die ventilatie gezegd eveneens neutralisatie (per filters) van de eventuele strijdgassen zegt.

sa_b2_sn.jpg Heilig-Agnès (SFAM). Aangezien B2 sterk wordt gewapend (1.JM, 2.75,2.135,2.81), is zijn zaal van neutralisatie indrukwekkend (hier aan de genormaliseerde kleuren van oorsprong).
schoe_lm_b2_gfm.jpg Schoenenbourg (SF Haguenau). Bepaalde zalen van neutralisatie hebben een nemen van lucht in voorgevel van blok, anderen hebben erover een per gepantserde paddestoel (voorgrond van de foto). Het is het geval aan B2 TM van Schoenenbourg.
Gebruikte koppelringen

Gebruikte koppelringen worden

De koppelringen (etuien) van de munities van infanterie, van klein kaliber (voor FM, JM, AC25, AC37, AC47, enz), zijn niet opnieuw te gebruiken, in tegenstelling tot deze van de munities van artillerie. De eersten worden dus van het vestingwerk uitgeschakeld, door een omhulsel dat het beton oversteekt, terwijl de tweede in „een koppelringenkamer“ met het oog op een later opnieuw gebruiken worden opgeslagen.

Munities van infanterie

schoe_lm_b7_jm.jpg Schoenenbourg (SF Haguenau). Onder dit JM van het Blok 7 ziet men zeer goed het omhulsel van evacuatie van de koppelringen die deze laatsten leiden, vanaf hun output van cilinderkop tot een vast omhulsel dat het beton oversteekt.
f89_1.jpg Daling St Véran (SFAM). Het omhulsel van evacuatie van JM (B2) loopt op het niveau van het marktsegment, onder zijn hoofdlijn van TIR uit.

Munities van artillerie

ge25-001c.png Schema (schets) van de ventilatie van een blok aan actieve kazemat.

De koppelringen, die van de cilinderkop worden uitgeworpen, zullen een hoofdeinde treffen vervolgens vallen in een trechter die ze leidt op een glijbaan vandaar hen glijden tot het lokaal van terugwinning (koppelringenkamer) uit. Het geheel is geïsoleerd, om de besmetting van het blok door de giftige residuen te vermijden in de koppelringen.

sa_75_b2.jpg Sainte-Agnès (SFAM). Het hoofdeinde is zeer zichtbaar, aan de achterkant van dit 75/31 van B2. Dit hoofdeinde is op een mobiel systeem vastgesteld; solidair met het kanon volgt hij het tijdens zijn bewegingen van richten in directie.
fourachaux_b2_douilles.jpg Four-à-Chaux (SF van de Vogezen). De glijbaan van B2, met geïsoleerde deuren die op verschillende niveau's worden geplaatst, voor het geval zouden of de koppelringen zojuist hebben tijdens hun afdaling klem gezet.
fourachaux_b2_douilles2.jpg Luikgat aan „de koppelringenkamer“ van B2.
Ventilatie van de koppelringen

Ventilatie van de koppelringenkamer

Wanneer het schieten wordt beëindigd, maakt de ventilator „zuivere lucht“ het mogelijk om in surpression „de koppelringenkamer“ te zetten want laatstgenoemde en zijn glijbaan zijn hermetisch, zelfs op het niveau van het kanon gesloten. Immers op het niveau van de trechter, achter het kanon, sluit een anti-retour klep zich aan slinger automatisch na elke overgang van koppelring opnieuw.

Aangezien „de koppelringenkamer“ in surpression is, schakelt een eenvoudig omhulsel van evacuatie, zonder ventilator, dan de gifgassen (CO) uit, in een vijftiental minuten.

ge25_sa_douilles.jpg Heilige Agnès (SFAM). Draagt geïsoleerd van de koppelringenkamer van B2. Men kan beide omhulsels zien: aangekomen van zuivere lucht (rood) en vertrek van gebedorven lucht (geel) dat het mogelijk maken om dépolluer de koppelringen voor terugwinning.

Derhalve kan men een definitief schema van de ventilatie van een blok van gevecht aan actieve kazemat verwezenlijken.


ge25-001d.png
enz.

Enz.

.
Ruimte ontspanning
Klein spel en aankondigingen

Ruimte ontspanning

Klein spel

De klik: het spel laden

Aankondigingen
.
.